Size biraz tüm çocukların bayılarak oynadığı oyun hamurlarından bahsedeceğim.
Yine bizim zamanımızda diye başlayan bir cümle ile yaşımı ortaya çıkaracağım ama eskiden böyle rengarenk oyun hamurları yoktu. Annemizin mutfakta hamur işi yaparken mayaladığı hamurdan alıp oynamak veya sokakta topraklara su dökerek yaptığımız çamurları mıncıklamak vardı. Şimdi rengarenk oyun hamurları, oyun setleri, envai çeşit aktivite yapmaya imkân sunuyor.
Batuhan çok hareketli olduğu için uzun süreli dikkatini verdiği ve yerinde oturarak oynadığı oyun/oyuncak pek azdır. Ama oyun hamuru dedin mi orda dur 🙂 1,5-2 yaş civarı başlamıştı ilgisini çekmeye, önce sadece mıncıklıyordu. Sonra çeşitli hamur kesme şekil verme aparatlarını kullanarak oynamaya başladı. Şimdi ise hangi oyuncağı/şekli isterse onu yapabiliyor oyun hamuruyla.
Ana ve ara renkleri öğrenmek, dokunma duyusunun gelişimini sağlamak, parmak kaslarının güçlenmesine yardımcı olmak, hayal dünyası ve yaratıcılığını geliştirmek gibi birçok faydası var oyun hamurlarının.
Yeni nesil annelerin çoğu gibi ben de çocuğumu kimyasallardan uzak büyütmeye çalışıyorum. Oyun hamurlarının da içeriğinde toksik madde olmaması önceliğim. Çünkü ilk oynamaya başladığı aylarda ağzına götürüp yemeye çalışabiliyordu. Play-doh güvendiğim ve tercih ettiğim bir marka bu anlamda.
Birçok setini severek oynuyoruz, en uzun süre vakit geçirdiği Dişçi Setiydi mesela 🙂 Şimdi yeni bir set çıkmış, Şekil ver & Öğren. Batuhan’la beraber sette yer alan 3 ürünü oynadık, instagram hesabımdan videoları izleyebilirsiniz. Burada da içeriğinden bahsetmek istiyorum.
Seride yer alan ürünlerin her biri farklı aktivitelerle farklı temel becerileri geliştirmeye yönelik hazırlanmış.
Her ürünün içinde türkçe aktivite kılavuzu yer alıyor ve içinden çıkan kalıp ve şekillendirme araçlarıyla kolaydan zora hangi aktivitelerin oynanabileceği anlatılıyor.
İlki; “Renkleri ve şekilleri öğreniyorum” ürünü.
Adından anlaşılacağı gibi içinden 8 farklı renk oyun hamuru ve 8 şekil kesici, silindir ve 2 adet çift taraflı oyun örtüsü çıkıyor ve çocukların renkler ve şekilleri tanımlama-farkına varma, gruplara ayırma-eşleştirme, kıyaslama-karşılaştırma yaparak duyusal motor gelişimi ve hayal güçlerinin gelişimini destekliyor.
İkincisi; “Dokuları öğreniyorum”.
İçerisinde 3 doku damgası, 3 silindir, 3 çift taraflı oyun örtüsü, makas, tasarım kalemi, 2 kesme aracı ve 6 kutu oyun hamuru var.
Yine bu setteki aktiviteler de yaratıcılık ve keşif sayesinde hayal gücünün gelişmesine, ince motor becerileri ve görsel algı gelişimini duyularla destekleyerek duyusal motor gelişimine katkı sağlıyor.
Üçüncü set ise; “Rakamları ve saymayı öğreniyorum”.
İçinden 8 damga, 2 çift taraflı oyun örtüsü, 10 kart ve 3 kutu oyun hamuru çıkıyor.
Hayal gücü ve motor gelişiminin yanı sıra rakamları tanıma, sayı saymaya teşvik etme, kıyaslama ve karşılaştırma yaparak rakamlar ve sayıları algılamaya yardımcı olabilecek bir ürün.
Tabi tüm bunların yanısıra bana göre en büyük katkısı anne ve çocuğun birlikte oynadıkları bu setlerle hem kaliteli hem eğlenceli anlar geçirmeleri ve dolayısıyla iletişimlerinin güçlenmesi. Başlarda biraz beraber oynayıp sonra yanından sıvışarak da bizi bekleyen diğer işlerimizle ilgilenebiliyoruz hem 🙂
Herkes bu durumdan memnun olduğuna göre yaşasın oyun hamurları diyerek sözlerime burada son veriyorum 🙂
Birlikte oynadığımız videoları izlemek isterseniz de instagram hesabım; pembekoala
Sevgiler…
Funda Korkut